Graal

En vidareutveckling av ”överfångsglas”. Ett så kallat ”ämne” dras över med olika skikt av färgat glas. Därefter skapar vi mönster som sedan gravera, slipas eller blästras fram. Vi kan också dekorera med specifika bildmönster. Sedan värmer vi upp ämnet i hyttan för att kränga på klarglas, ”försluta” mönstret och sedan blåsa upp det till sin form. Motivet förändrar sin ursprungliga storlek och form och svävar inuti glaset.

Simon Gate och Edward Hald kända konstnärer designade glas i denna teknik. De tunnväggiga graalglasen blev ett signum för Orrefors glasbruk.

Ariel

Utvecklats ur graaltekniken. Ämne bestående av flera lager olika färgskikt i överfångsglas på ytan. Mönstret ligger som sandblästrade eller slipade/graverade fördjupningar i färgskikten. Sedan blir glaset uppvärmt igen och fästs vid glasblåsarpipan och dras över med ett lager klarglas. Därvid stängs luftblåsor i fördjupningarna. Glaset blåses upp och ges sin slutliga form.

Resultatet karakteriseras av mönster i luftblåsor som bildar formationer runt de färgade mönstren. Namnet kommer från Ariel, luftanden.

Brukskonst

Beroende på samarbetet i hyttan då vi oftast jobbar i team, skapar vi vackra glassaker såsom skålar, små eller stora färgrika fat, vaser i alla former alla unika.

Här använder vi olika tekniker och tar hjälp av gjutning, formar ex optik form för att nå vårt resultat.

 

För att se alla bilder i galleriet.

  • Öppna galleriet genom att klicka på någon av bilderna.
  • Klicka eller använd vänster och höger piltangent för att byta bild.
  • Klicka på tangenten ”Esc” på tangentbordet för att stänga.